Uitvoeren van beslaglegging

Wanneer er geen actie wordt ondernomen op uw aanmaningen en herinneringen, is beslaglegging een laatste middel om betaling af te dwingen. Door beslag te leggen op goederen betaalt de debiteur de openstaande facturen vaak alsnog. Naast beslaglegging op inboedel, kan er ook beslag gelegd worden op bijvoorbeeld loon, uitkering en tegoed op de bankrekening. In deze procedure dient u zich bij te laten staan door een gerechtsdeurwaarder. In Den Haag en omgeving kunnen wij u hierbij uitstekend van dienst zijn.

Conservatoir beslag

Naast executoriaal beslag is er ook de mogelijkheid van conservatoir beslag. Conservatoir beslag is een voorlopige beslaglegging. Wanneer u een vordering op iemand heeft, maar vreest dat er niets meer te halen valt nadat u bij de rechter bent geweest, kan dit ingezet worden. U heeft hiervoor wel toestemming nodig van de Voorzieningenrechter van de rechtbank.

Op welke goederen mag beslag gelegd worden?

Een deurwaarder mag op bijna alle goederen beslag leggen. Er zijn enkele uitzonderingen aangegeven in de wet:

  • Bed en beddengoed van een gezin
  • Kleding dat het gezin aanheeft
  • Eten en drinken, voldoende voor één maand
  • Gereedschap van ambachtslieden, noodzakelijk voor hun bedrijf

Deze wet is al in het jaar 1838 vastgesteld en is dus zeer verouderd. Dit levert soms twijfelachtige situaties op. Er mag namelijk geen beslag gelegd worden op het eten en drinken, maar wel op de koelkast. Ook mag er beslag gelegd worden op huisdieren.

Wilt u meer weten over de procedure van beslaglegging? Neem dan direct contact op met ons kantoor in Den Haag. Wij helpen u graag.